2655 Szente, Kossuth út 98.
Tel: 06 35 222-069 Fax: 06 35 222-069
Honlap: www.szenteovi.hu
E-mail: bobitaovoda@vipmail.hu
Partnereink:
Beszámoló:


Szente Nógrád megyében található, a középső Cserhát festőien szép kis települése. Nyugatról a Lókos-patak völgye, míg Keletről a Debercsény-patak völgye határolja azt a hegyes-dombos térséget, amelynek centrumában fekszik. Balassagyarmattól 20 kilométerre, a fővárostól 80 kilométerre helyezkedik el

A falu óvodája 1999. szeptember 1-jén kezdte meg működését. 1999. szeptember 21-étől Nagy Jenőné Óvodai nevelés a művészetek eszközeivel című, általam adaptált szakmai programja alapján indítottam el az óvoda szakmai életét. Az akkor még „Napköziotthonos Óvoda, Szente” név változtatására, 2003. szeptember 19-én került sor, amikor az első magyarországi óvodák megalakulásának 175. évfordulóját ünnepeltük meg. Ekkor vettük fel a Bóbita Óvoda nevet, mellyel érzékeltetni szerettem volna szellemiségünk, hitvallásunk, nevelési céljaink, módszereink lényegét, a művészetekkel való szoros kapcsolatunkat.

Ekkor még csak egy vegyes korosztályú, 14 helybeli gyermeket számláló csoport működött két óvónővel és egy dajkával. Pár éven belül azonban már a környező falvakból is hozzánk íratták gyermekeiket a családok. Más lehetőséget nem látva, 2008-ban a teraszunkat építettük be, hogy egy kisebb csoportszobát tudjunk kialakítani a gyerekek részére. A tavalyi évet azonban már 7 faluból járó, 48 fős gyermeklétszámmal, négy óvodapedagógussal és két dajkával, két csoportos óvodaként zártuk. (A helybeliek száma akkor is 14 volt…)

2012 tavaszán bölcsődével is bővítettük az épületet. A teljes mértékben ingyenes bölcsődei ellátás nagy segítséget jelentett a falu és a környékbeli falvak családjainak, hiszen ilyen lehetőség a környéken Szécsénytől Vácig terjedően csak Balassagyarmaton található. A 14 bölcsődés gyermekkel két szakképzett gondozónő foglalkozik. Természetesen ez a beruházás az óvodai létszámunkat is nagyban befolyásolja, megalapozza.

2016 márciusára újabb beruházást hajtottunk végre, hogy egy nagyobb, 25 gyermek befogadására alkalmas csoportszoba, gyermekmosdó, öltöző, sószoba – ami a megyében rajtunk kívül csupán 1 van még – állhasson a gyermekek rendelkezésére. A sószobában rendszeresen tartunk fejlesztő foglalkozásokat, és a gyerekek délutáni altatására is lehetőséget nyújt, ha hiányzás miatt csökken a csoportlétszám. Azt gondolom, hogy ezt a fejlődést elsősorban hivatásunk iránti elkötelezettségünknek, az évek során kivívott személyes, szakmai hitelességünknek és változatos, többnyire ingyenes program-kínálatunknak köszönhetjük.

Jó hírünk megalapozója volt még Pedagógiai Programunk, mely elsősorban a gyermekek érzelmi-szociális nevelését és az egészséges életmód megalapozását hangsúlyozza, a művészetek eszközei által. Ennek keretén belül sajátos étrend került kialakításra házi tejjel, magvas, teljes kiőrlésű pékáruval. A megnövekedett létszám miatt az eddigi évek színház látogatásain oly módon változtattunk, hogy létrehoztuk a „Színház az óvodában” projektünket, és utazó előadóművészekkel felvéve a kapcsolatot, helyben, az utazás költségeit és fáradalmait kikerülve tettük lehetővé az intézményen belüli művészeti élményeket. Így a legkisebbek is, az utazást nehezen tűrők is részesülhetnek ebben a programban.

Másik egyedülálló kezdeményezésünk az „Országos Ovi-trophy” elnevezésű családi programunk, mely minden évben pünkösd szombatján kerül megrendezésre. Ennek a családi rendezvénynek röviden az a lényege, hogy egy kijelölt erdei úton haladva gyermek és szülő(k) 5 állomással találkozik: néphagyományőrző, IQ, művészeti, sport és természeti állomásokkal. Az itt őket váró állomásfőnökök feladatokat rónak a résztvevőkre, amit pontokért kell megoldaniuk. Az állomások jellege minden évben állandó, de a feladat mindig más. A megtett út időteljesítménye is pontokkal jár, így az értékelés összetett. A zsűri értékelése alatt a családok zenei koncertet, színházi előadást nézhetnek meg. Az indításra várók és a már beérkezett versenyzők népi játékokkal ismerkedhetnek, kézműves foglalkozásokban vehetnek részt – nemezelés, szövés, fonás, agyagozás stb. – vagy valamilyen érdekes sportot próbálhatnak ki, mint például íjászat, lovaglás. A program teljesen ingyenes. A közös ebéd, az útravaló enni- és innivaló támogatók és alapítványunk segítségével valósul meg. Minden évben ajándékot is kapnak a résztvevők, melyre az óvoda logója kerül.

Nagyon fontosnak érzem a fenntartó pozitív, támogató hozzáállását az óvoda folyamatos fejlesztésének megteremtésében. Minden vonatkozásban számíthatunk segítségükre, mert számukra is nagyon fontos, hogy a mindössze 363 fős lakost számláló kis falucskában minőségi teljesítményre képes, stabil gyermeklétszámmal működő intézmény legyen.