7627 Pécs, Sétatér u. 5.
Tel: 06 72 214 611
Partnereink: PDF
Beszámoló: 2016


Az óvoda történeti áttekintése:

Óvodánk Pécs külterületén, Pécsbányatalepen található. A telep sorsát a szénbányászat határozta meg. A mai óvoda helyén egy régi épület állt, melyben 1896-tól 1942-ig aknászképző bányaiskola működött, majd 1945-ben lett belőle óvoda. Az öreg épület 1978-ban lebontásra került, a gyermekeket átmenetileg egy másik óvodába hordták át autóbusszal.
1982-ben a Mecseki Szénbányák segítségével épült fel az új óvoda, ami a mai napig is fogadja a gyermekeket. A legnagyobb változást azonban a szénbányák bezárása jelentette az 1990-es években.

A lakosság összetétele gyökeresen megváltozott az idők folyamán. Az elhagyott bányászkolóniák barakklakásaiba cigány családok költöztek be, a bányász generációk kultúráját az etnikai csoportok kultúrája váltotta fel. Létrejött a keleti városrész peremén egy zárt, sajátos habitusú és normák alapján elkülönülő társadalmi réteg. A politikai és gazdasági változások következtében az óvodába járó gyermekek szociális helyzete igen szélsőséges lett, a létszámunk több mint 80 %-a hátrányos helyzetű, ebből 50%-a halmozottan hátrányos helyzetű, de vannak jó körülmények között élő családok is.

Helyzetelemzés:

Óvodánkban, 50 férőhelyen két vegyes életkorú csoport működik. A csoportszobák tágasak, jól felszereltek, mindegyik csoportszobához saját öltöző és mosdó tartozik. A két csoportszobát egy tágas csarnok köti össze, melyet tornateremként használunk, illetve rossz idő esetén a szabad mozgástevékenységet is itt végezhetik a gyermekek.
Az udvar tágas, fás, füves, homokozóval, kellő betonozott résszel és sok mozgásfejlesztő eszközzel van felszerelve.

Pedagógiai Programunk bemutatása:

Nevelőtestületünk a Keleti Városrészi Óvoda saját Pedagógiai Programja szerint dolgozik, melynek megírásában tevékeny részt vállaltunk. Kiemelt feladatunk a tehetséggondozás. Részt veszünk különböző technikákkal készülő, vizuális neveléssel kapcsolatos pályázatokon. Gyermekeink szép eredményeket értek el városi és országos szinten egyaránt.
Tehetséges gyermekeink számára kiváló fejlődési lehetőséget nyújt az „Így tedd rá” táncos mozgásfejlesztés.

Óvodánk 2010-ben csatlakozott az Óvodai Integrációs Programhoz (IPR), ezáltal még jobban előtérbe került a hátrányos helyzetű gyermekek felzárkóztatásának fontossága.

2009-óta részt veszünk a Bioritmus Életmód és Mozgásművészeti Tehetségpont foglalkozásain.
2013 óta heti egy alkalommal a Pécsbányai Kultúrális Ház Egyesülete által tartott foglalkozásokon a gyermekek a cigánytánc és cigányzene kultúrájával ismerkedhetnek meg mélyebben.

2014-2015-ös tanévben csatlakoztunk a Bozsik programhoz, melynek keretén belül heti egy alkalommal fociedzésen vesznek részt óvodásaink.

2016 őszén elnyertük a „Zöld Óvoda” címet.