5100 Jászberény, Bajcsy-Zsilinszky u. 10.
Tel.: 06 57 504 260
E-mail: kozponti@jaszberenyiovik.hu
Honlap: jaszberenyiovik.hu


Jászberény Város Óvodai Intézményének székhely óvodája, (Központi Óvoda) 2012-ben került átadásra. A kiemelt feladataink közé tartozik a népszokások, hagyományok ápolása, amelynek feldolgozását a naptári év jeles napjaihoz rendezzük.

Intézményünk minden év szeptemberében, városi szinten megrendezi a Mihály napi vásárt, melyre vendégeket hívunk. A vásári forgatagban a gyermekek megismerhetik a cipész-, a fazekas mesterséget, részt vehetnek a szőlő „sutulásában”, megkóstolhatják a friss szőlőlevet, készíthetnek csuhéból babát, különböző helyszíneken ismerkedhetnek népi-, ügyességi-, mozgásos játékokkal, kézművesedhetnek a teraszokon. Ilyenkor forog a kosaras körhinta a lányok és  fiúk legnagyobb örömére. A vásár hangulatához hozzátartoznak a haszonállatok is, ezért egy füves területen nyuszik és libák számára alakítunk ki simogatót. Nagy sikere van az őszi betakarítási munkálatokat idéző diótörésnek és kukoricamorzsolásnak is. A vásári hangulatot fokozza a Jászság Népi együttes Galagonya néptánccsoportjának bemutatója illetve az azt követő táncház. Az óvodapedagógusokból álló Kelepelő bábcsoport pedig vásári bábjátékkal kedveskedik a népes közönségnek.

Az őszi időszakban az óvoda csoportjai, a vonatozás élményével összekapcsolva szívesen tesznek kirándulást a hatvani Grassallkovich Kastély Magyar Vadászati Múzeumba, mely egyedülálló, modern, látogató- és gyerekbarát kiállításaival, a kastélyparkban létesített élményelemekkel, igazi élményközponttá varázsolja a létesítményt.

Városunkban is gyakran látogatunk kiállításokat pl.:Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria, Jász Múzeum, Szikra Galéria, Jászberényi Városi Könyvtár, Déryné rendezvényház, Lehel- Film Színház.Fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek minél fiatalabb korban találkozzanak valódi műtárgyakkal, képzőművészeti alkotásokkal, hiszen a képzőművészettel kialakított rendszeres és aktív kapcsolat, fejlesztő eszköze a személyiségnek, esztétikai érzéknek.

Az óvodában működik egy zenei tehetségfejlesztő csoport is, ami egész évben fogadja zenés játékra a csoportok legtehetségesebb gyermekeit. E mellett a város zeneiskolája, a Palotásy János zeneiskola, minden évben tart óvodánkban hangszerbemutatót, ahol a zeneiskola tanárai, volt óvodásaink büszkén mutatják be zenei tudásukat, hangszerjátékaikat.

November elején tökfaragó versenyt hirdetünk a szülők körében, mely már évek óta óvodánk hagyományává vált. Minden évben változatos, kreatív, sajátosan ötletes alkotások érkeznek. A pályamunkák óvodánk világító kertjében kerülnek kiállításra, hogy szépségükkel elkápráztassák a gyermekeket, szülőket, az óvodánkba érkező vendégeket egyaránt.

Az ősz folyamán a Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria egy projekt keretén belül múzeumpedagógiai foglalkozásokat szervez óvodásaink részére. A gyermekek itt változatos képzőművészeti, festészeti technikákkal, eszközökkel ismerkedhetnek.

A Mikulás várás időszakában az óvodapedagógusokból alakult Regélő Színjátszó csoport kedveskedik a gyermekeknek egy általuk színpadra vitt mesejátékkal.

Óvodánkban szintén hagyomány, hogy a Karácsonyt megelőzi egy négy hetes felkészülés az Advent időszaka. Az ünnepre hangolódásba bevonjuk a szülőket is, velük közösen csoportonként, munkadélutánok keretén belül különféle karácsonyi díszek, cukorka házikók, és egyéb kézműves alkotások készülnek. A meghirdetett „mézeskalács-házikókészítő” versenyt is nagy lelkesedéssel fogadják a szülők. A családok otthon készítik el alkotásaikat, amelyekből az óvodában „mézeskalácsváros” épül.  A „mézeskalács városban” templom, vár, mesebeli házikók készülnek.

A Szent István Sport Általános Iskola és Gimnázium, illetve a Palotásy János Zeneiskola az elmúlt évben is színvonalas műsorral tette még szebbé, gazdagabbá az adventi időszakunkat. A Karácsony jegyében rendszeresen meglátogatjuk gyermekeinkkel a Szent Klára Idősek Otthonát, ahol egy kis ünnepi műsorral kedveskedünk az ott élő idős embereknek.

Januárban elevenítünk fel egy régi néphagyományt, a komatálazást. A népi viseletbe öltözött apróságok, a játékos komázás hangulatát megidézve a „Komatálat hoztam” kezdetű dallal köszöntik egymást. Az aulában megtartott közös lakomát vidám táncmulatság követi, amelyen a talpalávalót népzenei dallamok jelentetik.

A farsang időszakához kapcsolódóan két héten keresztül különféle programokkal, zenével, tánccal, vidám vetélkedőkkel próbáljuk meg teljesíteni a farsangi mottónkat: „JÖJJÖN A TAVASZ, VESSZEN A TÉL!” Minden napra más-más programmal kedveskedünk gyermekeinknek. A farsangi időszak utolsó napján busójárással, kiszebáb égetéssel űzzük el a hideg telet.

Március 15. ünneplésével feladatunknak tartjuk a gyermekek nemzeti identitásának, szülőföldünk iránti szeretetének erősítését, ezért olyan tevékenységeket szervezünk, mely által közelebb hozzuk az ünnep jelentőségét. Ez alkalomból dramatikus játszóházat szervezünk, mely során a gyermekek egy mese kontextusában, saját maguk által készített eszközökkel vesznek részt korabeli történetekben. Munkáikkal díszítjük a folyosót és a csoportszobákat.

Városunk napját április 3-án ünnepeljük, hiszen Jászberény, ha néhány napra is, de fontos színhelye volt az 1848/49-es szabadságharc, azon belül is a tavaszi hadjárat eseményeiben. Ezen időszakban meglátogatjuk a Jász Múzeumot, ahol megnézzük Lehel kürtjét, mely minden korban a jászok összetartozását jelképezte. Ellátogatunk városunk könyvtárába, ahol könyveket, képeket gyűjtünk, mondákat, legendákat olvasgatunk.

A Tavaszi Zsongás Művészeti és Kulturális hetek Jászberényben programsorozaton is részt veszünk óvodásainkkal. A családi programok választéka nagyon gazdag minden korosztálynak. A gyerekprogramok között a klasszikus koncert, színház és játék programok mellett megtalálhatók az érdekesebbnél érdekesebb foglalkozások is. A mesterségek napján gyermekeink megnézhetik, kipróbálhatják a fazekasság-, a foltvarrás-, a kosárfonás-, és a kovácsmesterséget. Állandó részesei vagyunk a „Könyves csütörtök” programnak.

A magyar költészet napját április elején ünnepeljük. Intézményünk iskolába készülői anyanyelvi játszóházon vehetnek részt a városi könyvtár Mesepontjában. A kicsiket ezen a napon versteraszok várják óvodánk udvarán.

A tevékenységeinkhez, programjainkhoz, szükséges légkör és hangulat megteremtését drámajátékok segítségével valósítjuk meg, mely az odafigyelő, alkalmazkodó, helyzetfelismerő pedagógiai attitűdre épül. Az elmúlt évben is rendszeres gyakorisággal szerveztünk közös drámajátékokat, mesefeldolgozásokat, nevelési drámákat csoportjainkban: Fészekváltó; Búcsú a nagyoktól; Apa és én; A titkok játéka; Játék a félelmekről. Gyakorlatunkban, egyedülállóan helyet kapnak szakértői projektek is.