1108 Budapest, Sütöde utca 4.
Tel.: 06706221665
E-mail: idesuss.ovoda@gmail.com


Az Idesüss Óvoda 2015 szeptemberében nyitotta meg kapuit, a Gyermekkor Alapítvány működtetésével. Büszkék vagyunk óvodánkra, ami a X. kerület szívében helyezkedik el, környezetünkben parkok, sétáló utcák, valamint társintézmények (óvoda, iskola) találhatók. Óvodánkban négy gyermekcsoport 100 férőhellyel, tágas játszóterekkel, közlekedőkkel, tornaszobával, fejlesztő és só szobával működik. A tornaterem tágas, a mindennapi mozgásfejlesztés eszközéül bordásfallal, tükörrel, és sok-sok mozgásfejlesztő eszközzel rendelkezik. A különlegesen üvegezett só szobában a gyermekek a só homokozóban játszva élvezhetik a parajdi só jótékony hatását. A fejlesztő szobában kisebb csoportokban vagy akár egyénileg is történnek a logopédus, gyógypedagógus által vezetett játékos foglalkozások. A csoportszobákat vidám színes design jellemzi, ezáltal barátságos, modern légkör várja az ide járó gyermekeket. Ha egy kis magányra vágyik a gyerkőc, el tud bújni a „kuckós” szekrénybe. Az épületben a játékosságot egyben a padlóra festett színes körök, és a falon megjelenő színes grafikai jelek biztosítják, a gyermekek alkotásait a pedagógusok mágnes falon helyezik el.

Óvodánkban több helyen található írható táblafesték, nálunk nem kell különböző magasságmérőket beszerezni, hisz egy felületen csíkozott falfesték segíti megjelölni az óvodások magasságát. Az autókat kedvelők örömére a közös óvodai terek falán vidám autópálya csík szalad keresztül, így a kicsik jövés-menés közben is autózhatnak.

Az udvarunk tágas, modern felszerelésű ütésbiztos burkolatokkal van lefedve, így minél több időt igyekszünk a szabadban tölteni. A gyermekek mozgásigényét a bicikli és a foci pálya biztosítja, kiegészítve a színes trambulinnal, mászókákkal, fészekhintával. A fagyi gombóc a beszélgetésre, mesélésre vágyó gyermekek kedvelt helye.

A család és az óvoda közti kapcsolatot számos közös rendezvénnyel erősítjük (Márton nap, közös karácsonyi és húsvéti kézműves délután, tavaszi közös napok, anyák és apák napja). A fenti programok és sportlehetőségek egy része az óvodában zajlik, a külső programokra a BKV közlekedési eszközeivel, vagy külön busszal megyünk.

A gyermekek mindennap kapnak friss zöldséget és gyümölcsöt. Az otthoni étkezési szokásokat (pl. vegetáriánus étrend) is figyelembe vesszük, és ügyelünk arra, hogy az ételérzékeny gyerekek külön, biztonságos ételt kapjanak.

Ma már minden szülő szeretné, ha gyermeke megtanulna egy idegen nyelvet, hogy könnyebben boldoguljon a világban. Óvodánk felajánlja az idegen nyelvvel való ismerkedés lehetőségét, célunk elsősorban nem a „nyelvtudás” kialakítása, hanem a személyiség fejlesztése kétnyelvű környezetben, az érdeklődés felkeltése a nyelv iránt, a pozitív érzelmi viszony kialakítása.

          Nevelésünk gyermekközpontú, ennek megfelelően fontos számunkra a gyermeki személyiség kibontakoztatása. Csoportonként két óvodapedagógus foglalkozik a hozzánk járó gyermekekkel, az óvodapedagógusok munkáját csoportonként pedagógiai asszisztens és dajka segíti.

Célunk a gyermeki személyiség szeretete, tiszteletben tartása, egyéni képességeken alapuló differenciált fejlesztése – egyéni tulajdonságok tolerálásával, amely a gyermek személyiségének teljes kibontakoztatásához vezet. A barkács központ eszközei KiTech dobozok, amik valós, jól használható szerszámok. A jó minőségű, valódi szerszámok nem csak biztonságosak, hanem sikerélményt biztosítanak az alkotás során, amelyek mindig az aktuális projekthez kapcsolódnak. 

A gyermekek kísérletezés közben próbálják megfigyelni és megérteni környezetüket, így természetes kíváncsiságuk elvezeti őket az önálló tanuláshoz. Kísérletezés során felfedezhetnek, kereshetnek, ezáltal sokféle tapasztalatot szerezhetnek, melyek a cselekvéses tanulási folyamatok során elősegítik az ismeretszerzést, az élővilág szeretetére és a környezet védelmére nevelést.A népi dalos játékok, mondókák és a bábozás fejlesztik a gyermekek nagymozgását, térlátását, állóképességét. Bátorítjuk a gyermekeket arra, hogy képzeletüket szabadon engedve, saját dalokat, meséket írjanak kedvenc figuráikról, ismert vagy kitalált szereplőkről. Az irodalmi, ének-zenei központ nyújt lehetőséget arra, hogy közös munkával mesekönyvek készüljenek az éppen aktuális projekthez. A „lapozgató” segítségével saját rajzaik alapján ismerik fel és sorolják, éneklik, mondogatják a megismert mondókákat, dalokat. A népi költészet és dalanyag mellett megjelenhet benne a klasszikus és kortárs irodalom. A központ a beszélgető kör, élménypedagógiai és drámapedagógiai játékok, egyéni-közösségi interakciók, ölbeli játékok, mondókák helyszíne. A művészeti nevelés magában foglaljaa néphagyományőrzést, a népi kultúra ápolását. Az óvónők faladatuknak érzik, a tevékenységekben megjelenik a hagyományőrzés. Az óvónők ismerik a népszokások eredetét, azok lényegét, jelképeit, azokat megjelenítik az ünnepkörök kialakítása során. Lehetőség szerint a gyerekek megismerik környezetük jellegzetességeit, sokat kirándulnak.

Választott programunk egyik fő célkitűzése a művészeti nevelés kiemelt szerepének megvalósítása. A kapcsolattartás formái: a zeneiskolások rendszeres részvétele óvodai hangversenyeinken;„művészeti együttesek” előadásainak szervezése óvodánkban.

A nagycsoportosok részt vesznek az iskola előkészítő kurzusokon, amit fejlesztő pedagógus és tanítók tartanak heti rendszerességgel. Azoknak a képességeknek, készségeknek a fejlesztését helyezzük előtérbe, amelyekre az iskolai tanulmányok megkezdésekor leginkább szükségük van (finommotorika, téri tájékozódás, összpontosító képesség, memóriafejlesztés). A fő hangsúly a megfelelő tanulási, viselkedési szokások kialakításán van. A játékos fejlesztéssel a gyermekek felkészülten érkeznek az iskolába.

A digitális világba beleszületett generációnak biztosítjuk a programozás alapjaival történő ismerkedést robotika tehetséggondozó foglalkozás keretében.A drámapedagógiai (improvizációs, szituációs játékok) foglalkozásokon a szociális képességek és a kommunikáció fejlesztése történik.

A társadalmi szerepvállalás terén minden évben karácsonyi adománygyűjtést rendezünk, nevelőtestületünk a szülőkkel közreműködve támogatja a Fővárosi Állatkert örökbefogadó programját.