A Ferenczy Múzeumközpont múzeumpedagógiai foglalkozásai az óvodás korosztály számára – Szentendre

Czóbel Múzeum

Múzeumpedagógiánk követi az újrarendezett kiállítás koncepcióját: felfedezzük Czóbel Béla festői korszakait, művészetének fontosabb állomásait, jellemző alkotói módszereit és műfajait.
Megismerkedünk a foltfestéssel a gyakorlatban is úgy, hogy elemezzük és színeire bontjuk, majd újra összerakjuk a kiválasztott képeket. Drámapedagógiai foglalkozásunk fókuszában a menni-maradni, a külföldi munkavégzés, letelepedés ma is aktuális kérdése áll.
A foglalkozásainkon az anyanyelvi kommunikációt, a szociális és állampolgári, a vállalkozói, az esztétikai, művészeti, valamint a kulturális kompetenciákat fejlesztjük.
Színes foglalkozás – óvodásoknak, kisiskolásoknak
A foglalkozás során beszélgetünk a színekről, színelméletről: alapszínekből keverünk különböző színű festékfoltokat. Színes kártyák segítségével komplementer párokat alkotunk, és végigjárjuk a kiállítást színek után kutatva. A színes foltokból közös képet készítünk. A foglalkozás végén a színekről mondunk mesét.

Kovács Margit Kerámiamúzeum – Szentendre

A kiállítást elsősorban óvodások és alsó tagozatos iskolások számára ajánljuk. Tematikus foglalkozásaink alkalmával játékosan ismerkedünk szobrászati alapfogalmakkal, agyagba mintázott szimbólumokkal, ábrázolási módokkal. Minden foglalkozást a tapintható tárlatban fejezünk be, ahol a gyermekek egy addig nem használt érzékszervük által saját bőrükön tapasztalhatják meg a különbséget samottos agyag és normál agyag, mázas és engobe technikával készült alkotások között.

„RÉCE, RUCA, VADLIBA…”
Valódi és mesebeli állatfigurákat keresünk a kiállításban. Hangutánzó játékokat játszunk, mondókázunk, énekelünk.
Műhelymunka: állatalak mintázása agyagból.

„PÁSZTOROK, PÁSZTOROK…”
Kovács Margit karácsonyi ünnepkörrel kapcsolatos műveinek megtekintése közben énekelünk, mesélünk.
Műhelymunka: betlehemi vagy angyal figura mintázása agyagból.

„ANYÁM, ÉDESANYÁM…”
Ismerkedés Kovács Margit anya-gyerek kapcsolatról szóló műveivel. Beszélgetünk az összetartozásról, szeretetről, verseket mondunk és énekelünk.
Műhelymunka: ajándék készítése az édesanyáknak agyagból.