1012 Budapest, Lovas út 3.
Tel.: 06 1 489 34 90
E-mail: brunszvikovi@invitel.hu


Budapest I. kerületi óvodái 2012 szeptemberétől összevontan, egy vezetés alatt működnek, így jelenleg 7 óvoda tartozik a Brunszvik Teréz Budavári Óvodákhoz. Az intézmény az óvodapedagógia legnagyobb alakjáról kapta a nevét.

A hét telephely közösen kidolgozott egy Pedagógiai Programot, melyben minden épület megjeleníti a specifikumát.  Egységes immáron az összes szabályozó dokumentumunk. Ahhoz, hogy a „kultúra-gazdagítás” mindenhol mérhetően, láthatóan megjelenjen, több munkaközösségbe szerveződtünk, és havi szinten dolgozunk vele.

A Lovas úti telephely a vár lábánál található. 1959 óta rendelkezik az intézmény működési engedéllyel. Az épületben az óvodától különállóan egy bölcsőde is működik. Az épület háromszintes, udvara teraszos. Jelenleg 5 csoport működik benne: két kis-középső csoport, egy vegyes csoport és egy nagycsoport valamint egy ismétlő nagycsoport.

Az óvodánkba járó gyermekek többsége a Budai Várban lakik, műemlékvédelem alatt álló épületben.

Óvodánk programspecifikuma a művészetek befogadására nevelés. A helyi program választásánál figyelembe vettük, hogy milyen természeti örökség környékén található az épület, ahova a gyermekek járnak, ahol laknak. Célunk a mindennapokban, hogy a művészeti tevékenységeken keresztül kialakítsuk a gyermekekben az alkotó gondolkodást és cselekvést, a kreativitást. Ezért nagy hangsúlyt fektetünk a vizuális tevékenységekre, a zenei élmények nyújtására. Ugyanilyen hangsúlyos a hagyományok éltetése. A népi gyermekjátékok, mondókák, dalok, ügyességi játékok rendkívül jó eszköznek bizonyulnak a gyermekek nevelése során.

Belső környezetünk kialakításánál arra törekedtünk, hogy óvodánk minden helyiségét az esztétikus környezet és a harmónia jellemezze.

Külső, belső átalakulás a környezetünkben, szemléletváltás óvónői munkánkban, hiszen a „Z” generáció nevelése új módszereket, eszközöket igényel. A zenei műveltségünk fejlesztése is nagyon fontos, folyamatos tanulásra, megújulásra van szükség.

Rendszeresen hívunk bábszínházat, elmegyünk a kerületi művelődési ház bérletes gyermekkoncertjeire, meglátogatjuk a Mátyás templomot, a Hadtörténeti Múzeumot, a Magyar Nemzeti Galériát, sétálunk a Tóth Árpád sétányon. Könnyen megközelíthető számunkra a Normafa, Széchenyi-hegy, a Budakeszi Vadaspark, a Margitsziget, a Mesemúzeum, a Művészetek Palotája. Ezekre a helyekre is szívesen visszük a gyermekeket.

Ünnepeink többsége a néphagyomány köré szerveződik, mint pl. Mihály-napi vásár, Lucázás, Adventi vásár, Farsang, Pünkösdölés, Húsvét, Karácsony.

A „Kincses Kultúróvoda” címet 2018-ban nyertük el.